Budapest express

Midt i mai var jeg i Budapest et par dager, og altså for første gang i Ungarn. Med så lite tid skal det godt gjøres å rekke over alt, det er selvsagt umulig. Men det finnes løsningen for slike instant-besøk i de fleste store byer, og det er en hopp-på og hopp-av sightseeingbuss. Det høres veldig turistindustri ut, men saken er at du da har transport til mange av høydepunktene.

Selvsagt må en tur opp på Budahøyden med sin sjarmerende gamleby, Matthias-kirka, borgen, Fiskerbastionen, og ikke ikke minst utsikten til både Buda, Pest og Donau. Fint og vandre her er det også, og flere serveringssteder.

Budapest er kanskje aller mest kjent for sine mange kurbad, og kan nok også kalles spa-hovedstaden. Szechenyi bad med sine 13 ulike basseng er blant de mest kjente. Det kostet rundt hundre kroner å komme inn da vi var der, ekstra for håndkle, og det var ingen kø i billettluka. Du kommer også hit med sightseeing-bussen, som har holdeplass ved Helteplassen, det innebærer en kort, men også innholdrik spasertur. Ikke minst er det kunstmuseer på begge sider av Helteplassen, et for samtidskunst og et historisk kunstmuseum med fantastiske samlinger, Szépművészeti Múzeum/Museum of Fine Arts. Her kan en blant annet se bilder av Goya, Giotto og El Greco, pluss en av de største europeiske samlingene fra egyptisk oldtid. Inngangsbilletten koster ikke stort, og for en tier ekstra får du også lov til å fotografere i museet, men kun uten blitz selvsagt.

Mat må en ha, og det er mye god mat og drikke i Budapest. Gulasj og gulasjsuppe må prøves, gåseleverpostei finnes også overalt, men den er det verre med for den som har sett hvordan gåsa i hvert fall tidligere ble tvangsfôret på grunn av denne delikatessen.

Det er mange vanlige gatekjøkken og kebabshapper (gyros) i Budapest. Prøv heller de som lager langos. Det vil si en sprø brødleiv stekt i olje med utallige varianter av tilbehør oppå. På bildet bare løk, men rømme, ost og hvitløk er andre muligheter. Billig, og veldig godt! Skulle egentlig innom den store mathallen i Budapest, som ligger i den ene enden av gågata og handlegata Vaci Utca. Gata er absolutt verdt og vandre i, med en moderne halvdel, og dyre butikker og restauranter i den ene enden, og mer folkelig utvalg og nivå i strekningen opp mot Great Market Hall. Mathallen var en flott bygning, men dessverre stengt for dagen, så det må bli neste gang.

En fantastisk borg med vanngrav voll, ikke langt fra Helteplassen, viste seg å huse blant annet det ungarske landbruksmuseet. Dette ble ikke utforsket på grunn av tidsnød, imidlertid var det en vinhandler rett innenfor portene, med muligheter til dypdykk i både søt og tørr tokajer foruten andre viner.  Etter bare ett glass med tørr tokajer, så kan en fastslå at også slike muligheter gir grunn til å vende tilbake. Ellers er det mange tilbud om vinsmaking og ny lærdom i vin i Budapest, og en tilbyder i Castle Distrikt skal være kåret til byens beste tilbud på opplevelsesfronten, ifølge nettstedet Tripadvisor.

Opplevde mye som ikke er nevnt her, men klikk her for mange flere bilder! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s