Rovdyr i Zoo – Namsskogan

Det bittelille tettstedet Trones i Namsskogan har vel 200 fastboende, og det tar 3.5 timer å kjøre derfra til Trondheim, og 2 timer å komme seg til Mosjøen. Avsides med andre ord, men her ligger likevel en av landets største dyreparker.

Familieparken i Namsskogan satser på nordiske dyr, og på at de skal ha mest mulig naturtro omgivelser. Litt armslag har de også. De tre bjørnene i parken har et areal på 23.000 m2 å røre seg på. Riktignok fordelt på to innhegninger.

Her bjørnen Bjørn (6) i toppen av et enormt klatrestativ.

En liten fotstrekk, eller klør det under pailabben? Rovdyrene i Familieparken har aldri besøk av mennesker inne i innhegningen. De skal ikke sosialiseres på mennesker mer enn nødvendig. Men leve mest mulig som ville dyr.  Det å oppleve ulv og bjørn i Namsskogan er nok ikke det samme som å gå seg på dem i skogen eller fjellet. Denne ser jo mest ut som en teddybjørn, men skinnet bedrar kanskje?

Nå i juni har dyreparken 13 voksne ulver og et kull på seks valper født i vår. Alle i familie, født av foreldreparet Fenris og Tuva.

Senere i juni blir Familieparken den andre dyreparken i landet som har alle de fire store rovdyrene. Da kommer en jerv fra en dyrepark i Finland, mens de har ulv, bjørnm og gaupe fra før. Polar Zoo i Bardu i Troms er den andre dyreparken med alle de fire store.

Det er spennende å fotografere rovdyr og andre dyr i Namsskogan. Det er juks selvsagt, med dyrene bak lås og slå. Men ikke så mye mer juks enn de som fotograferer ville dyr tiltrukket av utlakt åte/kadavar. Atferden til dyr i en dyrepark er nok ikke helt som i villmarka. Sikkert slett ikke. Men det er flotte muligher til å studere dyra nærmere. Med eller uten zoomlinse.

Også rovdyrenes byttedyr er representert i Familieparken. Her representert ved elgen Rauten, som slipper å bli spist av ulv eller bjørn.

Jeg har også et bilde av Reuten fra 2001. Da var den morløse elgkalven nettopp kommet til parken, hvor han ble flasket opp og har levd siden.

Det er umulig å vite akkurat hva dyrene synes om et liv i fangenskap, der de får sine basale behov stort sett dekket. Om denne bjørnen sitter og speider ut i friheten vites ikke.

Klikk her for å se flere bilder fra Familieparken i Namsskogan.

Avslutter med en tiur, også den fra Namsskogan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s