Art – Tilbake til 80-tallet

Jeg gikk lei av kunst og kunstutstillinger en gang sist på 1990-tallet. Har slengt innom noen utstillinger siden da, men sjeldent. Var vel overmett av den slags. Eller var det kunsten som ble uinteressant? Det får andre finne ut av. Saken er at jeg har begynt å sjekke kunst igjen. Åpningen av Blodig Alvor lørdag 18. juni ble et aldri så lite KICK. Flere bilder nedenfor, og i nettgalleri.

Mønstringen av norsk kunst fra 1980-tallet har blitt vist blant annet i Bergen og på Sørlandet. I Trondheim vises vandreutstillingen i Gråmølna ved Solsiden, samtidig som at Trondheim Kunstmuseum fyller på med trønderkunstnere fra perioden. Som Guttorm Nordø, som her signerer plakat for fansen.

Blodig Alvor er en kjemestor mønstring med visning i to gallerier/museer, og med åpning begge steder. Her fra åpningen i Trondheim Kunstmuseum.

I Gråmølna var det egen DJ som bidro med musikk fra 1980-tallet. Kjempemessig! Det eneste som var dumt var at DJ’en ikke fulgte med til festen på Ni Muser senere på kvelden. Der var det av en eller annen grunn stille, men også det er vel historisk korrekt. Det var sjeldent med musikk på Ni Muser den gang da, men kunne gjerne vært det sist lørdag kveld.

1980-tallet var ikke bare glam, men også dynamisk og tidvist eksperimentelt i musikk, klær, frisyre – og kunsten. I hvert fall i Trondheim.

Over: Malerier av Magne Rygh (t.v.) og Grethe Britt Fredriksen.

Også Yngve Zakarias har sitt eget rom i Trondheim Kunstmuseum. Zakarias har for øvrig vendt tilbake til Trondheim etter mange år i Berlin.

Mer Guttorm Nordø. Heftig utstilling og heftig publikum. Blodig Alvor varer for øvrig hele sommeren, i tre måneder.

UFFA, Ungdom for fri aktivitet på Lademoen, var sentralt på 80-tallet. Huset brant ned i vår, men UFFA har også sitt eget rom i utstillingen.

Og nå over til noe helt annet. Bare dager før Blodig Alvor var det avdukning av Jens Johannessens store utsmykning ved Selbu videregående skole.

Jens Johannessen sammen med Leiken Vik, billedkunstner fra Trondheim og kunstnerisk rådgiver for prosjektet.

Det er mye revy, trekkspill og selbustrikking i Selbu, men veldig lite billedkunst. Så det er en stor begivenhet for bygda at Jens Johannessen har bidratt med utsmykningen. For øvrig et kjempemessig oljemaleri på 30 kvadratmeter. Et verk han har brukt mange måneder på. Her sammen med vennene Eli Sørensen og Jon Eikemo under avdukningen.

Derfor var det stas i bygda under “åpningen”, og sikkert stas for jens Johannessen som er oppvokst i Selbu.

Kunst er ikke viktig bare i byene. For noen uker sidsen var jeg på åpning av Bryggeustillingen i Råkvåg. Denne årlige mønstringen arrangeres for 25. gang i sommer.

One thought on “Art – Tilbake til 80-tallet

  1. Herlige festivalbilder!
    Når det gjelder urteplantene, har jeg kjøpt de fleste opp gjennom årene. Urtehagen på Domkirkeodden på Hamar har godt utvalg, og vestlandsfirmaet plantetunet.no. Drikker nesten all slags te, men fikk tykk, grønn i Japan. Det ble sterk kost.
    Kari K.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s