Macro blant orkideene

Ikke alle vet at det vokser ville orkideer i Norge, opptil mer en 30 ulike arter, mange av dem fredet. En av de rikeste forekomstene finnes i Sølendet naturreservat noen mil øst for Røros. Blant annet er det mye blodmarihånd, Dactylorhiza incarnata ssp cruenta, (bildet over).

Brudespore, Gymnadenia conopsea, er rødlistet, men ikke fredet, og vokser i tildels enorme mengder i Sølendet.

En dag i året, dvs. første mandag i juli, er det guidet tur i reservatet med forskere fra NTNU/Vitenskapsmuseet, som kjenner området etter flere tiår med forskning og skjøtsel av området. Det passet egentlig dårlig, men etter å ha vært på makrokurs i dagene i forvegen, så passet det også ypperlig.

Orkideen lappmarihånd, Dactylorhiza lapponica, liker seg i likhet med en del andre orkideer i kalkrikt, og ikke minst fuktig mark. Det ble timer på knærne i mer eller mindre myr. Gjennomvåt, men vel verdt det.

Med stor blender, f.eks. et sted mellom 4 og 5.6, så viskes bakgrunnen ut eller blir utydelig, slik at hovedmotivet får mer fokus. Større blender synes jeg er vanskelig på orkideene, som tross alt er litt “store” og omfangsrike.  Derfor er det ofte naturlig at det meste av blomsten blir skarpt, men framover skal jeg også eksperimentere med størst mulig blender. Da må en nok holde på enda noen timer for å få resultater.

Noe av det mest spennende med makrofotografering for en som er botanisk interessert er at naturopplevelsen blir så mye større. Ikke bare der og da når detaljene i blomsten åpenbarer seg, men lenge, lenge etterpå.  Som i trioen over, som sannsynligvis er en ikke så uvanlig skogmarihånd (Dactylorhiza fuchsii), muligens hybridisert med en flekkmarihånd. Sist nevnte er jo så vanlig at den er overalt, men ikke desto mindre vakker av den grunn. På nært hold.

Svartkurle, Nigritella nigra, er en av de mest sjeldne orkideene i Norge, og fredet. Så mye i tilbakegang er denne orkideden etter at beite og slått opphørte i utmarka, at selv i Sølendet ville forskerne bare vise fram et eneste ekspemplar. Blomsten er slett ikke stor og prangende, men svenskene elsker den, brunkullan, og på engelsk heter den vanilla orchid på grunn av den deilige duften.  Svartkurle er ganske så liten, og du må nok lete en del for å oppleve den. Flere bilder fra Sølendet. Der er det også bilder av andre arter enn orkideer, som ballblom (Trollius europaeus), perlevintergrønn og tettegras. Jeg har også andre orkidebilder i nettgalleriet mitt.  Og andre blomsterbilder.

Advertisements

2 thoughts on “Macro blant orkideene

  1. Du er så rett, Bente. Jeg visste ikke ville orkideer vokste i Norge. Jeg ville trodd det er altfor kaldt der for orkideer av noe slag for å overleve vintrene. De er vakre!

    Like

    1. Thank you very much, Jerry, and I agree so much, the wild orchids are so fascinating. We have about 30-35 native species, so they are used to cold winters. I answer in English, I guess Norwegian is not your usual language 😉

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s